Vanliga frågor

Kommer AHA-programmet att hjälpa mig?
För att få ut så mycket som möjligt av det här programmet behöver du följa instruktionerna efter bästa förmåga. Ju mer du investerar desto större behållning kommer du att ha. För att sedan bibehålla vinsterna är det viktigt att fortsätta  övandet även efter programmet. Den som gör meditationen till en daglig vana bygger in ett skydd mot återfall och erbjuds samtidigt en källa till vila och återhämtning. Om det är svårt att få till en daglig rutin kan du välja att meditera när du får tillfälle och möjlighet.

Vissa tar till sig det allmänna förhållningssättet och har stor nytta av det. Andra upplever att de har stor hjälp av den teknik som kallas "sugsurfing", en teknik som gör det möjligt att vara med sugupplevelsen utan att dras med i de starka impulserna.

Finns det några studier som visar AHA-programmets effektivitet?
Programmet har under många år använts i olika behandlingsgrupper under ledning av en AHA-instruktör. Utvärderingar från dessa grupper har genomgående visat mycket goda resultat. AHA programmet ingår även i ett pågående forskningsprojekt i Göterborg.

Ett liknande program,  MBRP (Mindfulness Based Relaps Prevention) är i USA evidensprövat och godkänt som program för personer med missbruksproblem.

Nätversionen av AHA-programmet är en vidareutveckling av det tidigare grupprogrammet med mer arbetsmaterial, videor, nya meditationsövningar, etc.

Fråga: Finns det religiösa inslag i meditationen? 
AHA-programmet använder sig av en meditationsform som praktiseras inom det som i dag kallas Mindfulness eller Medveten närvaro. Formen har sina rötter i buddhistisk meditation och filosofi men saknar religiösa inslag. AHA-programmets meditation är främst en väg till ökad självinsikt och vila. Vill någon för egen del ge övningarna en andlig innebörd är det naturligvis fullt möjligt. 

 

 

 

LOG IN

Användarnamn:

Lösenord:

Glömt lösenord?

PÅ GÅNG

Artikel om AHA-programmet i tidningen Omtanke

läs mer

AHA-Programmet i bokform

Nu kan du också beställa hela AHA-programmet i bokform med videofilmer, ljudfiler och arbetsmaterial. läs mer

Retreat i Vadstena

En retreathelg i Vadstena för dig som genomgått programmet och vill ha fördjupning. läs mer